You are here

Internetul industrial

Viziunea Konecranes este de a face utilajele inteligente, conştiente de starea lor tehnică şi conectarea acestora în reţea, creând vizibilitate în timp real – pentru o siguranţă şi o productivitate îmbunătăţite.

A patra revoluţie industrială: internetul industrial

Inima internetului industrial se bazează pe o serie de senzori ce funcţionează simultan pentru a colecta şi analiza datele în scopuri specifice. Funcţionând în acest mod, senzorii permit atingerea unor eficienţe care erau imposibil de imaginat cu puţin timp în urmă.

Pe cea mai mare durată a istoriei umane, productivitatea a crescut în paşi foarte mici, iar îmbunătăţirile standardelor de viaţă s-au petrecut extrem de lent. Revoluţia industrială a fost declanşată acum circa 200 de ani prin introducerea producţiei mecanice. Forţa musculară, atât umană, cât şi animală, a fost înlocuită prin puterea mecanică. A doua revoluţie industrială a început în 1870, când prima bandă transportoare a fost pornită într-o fabrică de procesare a cărnii din Cincinnati, Ohio, în Statele Unite ale Americii, introducând producţia de masă prin distribuţia sarcinilor, cu ajutorul electricităţii. Automatizarea proceselor de producţie a început la jumătatea anilor 1970, iar în prezent lumea intră într-o nouă eră, odată cu apariţia internetului industrial. Unii numesc aceasta a patra revoluţie industrială sau Industria 4.0.

Internetul industrial se referă la integrarea utilajelor prin senzori şi software de reţea. Nu presupune doar o transformare substanţială a industriei globale, ci are impact asupra multor aspecte ale vieţii cotidiene, inclusiv asupra modului cum muncesc mulţi dintre noi. Internetul industrial va aduce o viteză şi o eficienţă sporite într-o varietate de industrii, precum aviaţia, transportul feroviar, electricitatea, petrolul şi gazele şi îngrijirea medicală. Aduce promisiunea creşterii economice mai puternice, a locurilor de muncă mai numeroase şi de mai bună calitate, precum şi a standardelor de viaţă îmbunătăţite, indiferent de locaţia geografică.

Cele trei dimensiuni ale internetului industrial

Internetul industrial combină îmbunătăţirile aduse de cele două revoluţii anterioare: utilajele, uzinele, flotele şi reţelele născute din revoluţia industrială şi inovaţiile din calculatoare, informaţie şi sisteme de comunicaţii introduse de mult mai recenta revoluţie a internetului.

Trei elemente constituie esenţa internetului industrial
Utilajele inteligente: sub forma noilor moduri de conectare a utilajelor, uzinelor, flotelor şi reţelelor prin senzori, sisteme de control şi aplicaţii software complexe.
Analiza avansată: utilizarea noţiunilor precum capacitate de analiză, algoritmi de prognoză, automatizare şi experienţă ultra-specializată în ştiinţa materialelor şi ingineria electrică, pentru a înţelege modul cum funcţionează utilajele şi sistemele de anvergură.
Oamenii la locul de muncă: conectarea oamenilor oriunde s-ar afla – în uzinele industriale, birouri, spitale, în mişcare şi în orice moment, pentru a promova design, operaţiuni şi întreţinere mai inteligente şi a genera un service superior calitativ, alături de o siguranţă îmbunătăţită.

Conectarea dispozitivelor inteligente, a uzinelor, flotelor şi reţelelor cu oamenii aflaţi la locul de muncă şi în mişcare deschide noi posibilităţi de optimizare a proceselor şi potenţialul de creştere a productivităţii şi eficienţei. În plus, va modifica echilibrul competitiv şi va forţa restul industriei să se adapteze rapid, dacă doreşte să supravieţuiască. Ritmul acestui proces va fi diferit de la o industrie la alta, dar efectele vor fi amplificate în economie pe măsură ce adopţia creşte.

Industrial Internet Now (Internetul industrial acum) – un forum online despre modul cum internetul industrial va schimba lumea manipulării materialelor.